16 Μαΐ 2008

Παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι Τσουάν 17/5/2008









Δεν σας έχω συνηθίσει σε απανωτές αναρτήσεις, αλλά σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση και θα καταλάβετε γιατί. Στο Τάι Τσι Τσουάν, αναφέρθηκα για πρώτη φορά σ' αυτό εδώ το blog, όταν έκανα την ανάρτηση για τον ηθοποιό Άρη Ρέτσο κι ανέφερα ότι έχει ασχοληθεί μ' αυτό. Κάποιοι ενδιαφερθήκατε τότε να μάθετε περισσότερα και νομίζω πως θα έχετε, αν θέλετε, την ευκαιρία, αφού αύριο Σάββατο 17 Μαϊου, στις 6 το απόγευμα, στο Ζάππειο, στην πλατεία μπροστά από το μέγαρο, οι Έλληνες δάσκαλοι του Τάι Τσι Τσουάν θα γιορτάσουν την παγκόσμια ημέρα του Τάι Τσι. Μου έστειλαν το ακόλουθο δελτίο τύπου και σας το παραθέτω ως έχει.

Όπως γνωρίζουν οι πιο... ψαγμένοι, η παγκόσμια ημέρα του Τάι Τσι και Τσι Κουνγκ (ασκήσεις ενεργειακής ενδυνάμωσης και εξισσορόπησης) γιορτάζεται σε 60 χώρες από το 1999. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, ξεκίνησε έναν χρόνο νωρίτερα, το 1998, στο Κάνσας των ΗΠΑ, στο Μουσείο Νέλσον Άτκινς, όπου συγκεντρώθηκαν 200 ασκούμενοι του Τάι Τσι σε μια μεγάλη επίδειξη, η οποία σκοπό είχε να φέρει τους ασκούμενους στο Τάι Τσι πιο κοντά αλλά και να το διαδόσει σε περισσότερους ανθρώπους. Η εκδήλωση εκείνη καλύφθηκε από το CNN και είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί η παγκόσμια ημέρα του Τάι Τσι και Τσι Κουνγκ.

Φέτος, για πρώτη φορά, η ημέρα αυτή θα εορταστεί και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία πολλών σημαντικών δασκάλων και Συλλόγων του Τάι Τσι στη χώρα μας και τη στήριξη του περιοδικού «Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες». Η κεντρική εκδήλωση θα περιλαμβάνει επιδείξεις από όλες τις συμμετέχουσες σχολές, οι οποίες θα εκτελέσουν τα προγράμματά τους ταυτόχρονα, φιλοδοξώντας να γεμίσουν την πλατεία με ανθρώπους που κάνουν Τάι Τσι, ακριβώς όπως γίνεται καθημερινά στις πλατείες του Πεκίνου. Οι τυχεροί που θα βρεθούν εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πανδαισία από πολλές και διαφορετικές φόρμες του Τάι Τσι και πιστεύουμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείτε και να γνωρίσετε από κοντά τα διαφορετικά στυλ και τους δασκάλους που τα εκπροσωπούν στη χώρα μας.


Τι είναι το Τάι Τσι Τσουάν
Για πολλούς, το Τάι Τσι Τσουάν (όπως είναι το πλήρες όνομά του) είναι μία μέθοδος γυμναστικής για την απόκτηση αλλά και διατήρηση καλής υγείας, μέσω της εστιασμένης αργής κίνησης και της χαλάρωσης. Στην πραγματικότητα, είναι ένα πλήρες κινεζικό σύστημα άσκησης για το σώμα και τον νου και μια ολοκληρωμένη, εσωτερική, πολεμική τέχνη. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου και βάσει του μύθου δημιουργήθηκε στα όρη Γουτάνγκ, από τον Ταοϊστή μοναχό Τσανγκ Σαν Φενγκ, κάπου ανάμεσα στο 1100 και το 1350.


Ποια τα ωφέλη του
Το Τάι Τσι Τσουάν βοηθάει στη βελτίωση της σωματικής, διανοητικής και πνευματικής υγείας, ηρεμεί και χαλαρώνει από τις εντάσεις, εναρμονίζει την κίνηση του σώματος με τον νου και την αναπνοή, προσφέρει ισορροπία, δύναμη και αντοχή αλλά και βοηθάει στην άμυνα από κάθε επίθεση, σωματική ή ψυχική.


Σε ποιους απευθύνεται
Ταιριάζει σε ανθρώπους κάθε ηλικίας ή φυσικής κατάστασης και έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες φίλους σε όλον τον κόσμο. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να ασκηθούν ολοκληρωμένα και αρμονικά, με φιλικό προς το σώμα τους τρόπο, ενώνοντας σώμα, πνεύμα και νου. Γι’ αυτό προσελκύει κυρίως ανθρώπους του πνεύματος, των τεχνών και των επιχειρήσεων αλλά και τους νέους που ψάχνουν για κάτι βαθύ και διαφορετικό. 















Related Posts with Thumbnails