20 Ιουν 2008

20 IOYNIOY 2008: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


 

20 IOYNIOY 2008: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

«Γνωρίζουμε τους Πρόσφυγες»
Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο από άλλες χώρες. (Άρθρο 14, Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Άνθρωποι τρομαγμένοι. Άνθρωποι ξεριζωμένοι από την ίδια τους την πατρίδα. Άνθρωποι χωρίς πατρίδα· που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω πολέμου, εμφύλιων συρράξεων, ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, φυλετικών διακρίσεων και παραβίασης στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους. Άνθρωποι που θέλουν να ξεχάσουν· που αναζητούν ένα νέο σπίτι μακριά από το φόβο και τη βία.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αναπτυξιακές Συμπράξεις που εργάζονται καθημερινά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Προσφύγων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδιοργανώσουν μια διαφορετική γιορτή στο Θησείο. Μια γιορτή γνωριμίας με τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου, στο ύψος του σταθμού «Θησείο», σήμερα και ώρα 18.00, οι Πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας αναλαμβάνουν το πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια γιορτή αφιερωμένη στους ίδιους αλλά και στα εκατομμύρια εκτοπισμένων που υπάρχουν παγκοσμίως. Με μουσική, παραμύθια, δρώμενα και εκθέσεις φωτογραφίας, οι πρόσφυγες θα δώσουν τη δική τους οπτική για τη ζωή τους στην Ελλάδα.

*Ο μουσικός Βασίλης Βασιλάτος μαζί με την Ομάδα κρουστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μετά από πρόσκληση της PRAKSIS, θα συναντήσουν σε μια μικρή και άτυπη συναυλία νεαρούς πρόσφυγες για να εξερευνήσουν κοινές μουσικές ρίζες και παραδόσεις από το Αφγανιστάν μέχρι την Ελλάδα.

*Ταυτόχρονα, το διαδικτυακό πολυπολιτισμικό ραδιόφωνο Community Voice Radio θα μεταδώσει ζωντανά το πρόγραμμα του από το Θησείο. Μουσικοί παραγωγοί θα είναι μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων.

*Εθελοντές από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και έφηβοι πρόσφυγες από το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του ΕΣΠ θα κάνουν δράσεις graffiti προσκαλώντας τους περαστικούς να δημιουργήσουν μαζί τους.

*Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού “anthropos.gr” θα παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας «Με τα Μάτια των Ελλήνων Εθελοντών». Στην έκθεση αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τις ανθρωπιστικές δράσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν δυναμικά οι Ελληνικές ΜΚΟ κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων προσφυγικών κρίσεων του κόσμου μας την τελευταία δεκαετία.

*Προβολή ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησαν νέοι πρόσφυγες στο στέκι νέων της «ΑΡΣΙΣ». Την επιμέλεια και την παραγωγή έκαναν οι ίδιοι και παρουσιάζουν τη καθημερινότητά τους μέσα από τις δικές τους εμπειρίες.

*Τέλος, η PRAKSIS θα παρουσιάσει την πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας «Η Ζωή στην Ελλάδα με τα μάτια των Προσφύγων». Τις φωτογραφίες τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, που διαμένουν στα διαμερίσματα της οργάνωσης του προγράμματος «ΣΤΕΓΗ», προκειμένου να καταγράψουν την καθημερινότητά τους.













Related Posts with Thumbnails