4 Αυγ 2008

Γιάννης Κόντος: Φωτογράφος του κόσμου











Όσοι διαβάζετε καιρό αυτό το blog, θα ξέρετε ήδη πως κατά διαστήματα λίγες γραμμές αφιερώνονται σε πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με γοητεύουν με τη δουλειά τους ή με τη στάση ζωής τους. Η σημερινή ανάρτηση λοιπόν, αφορά ακόμα έναν άνθρωπο που θαυμάζω και παρακολουθώ την πορεία του όσο μπορώ. Μερικοί, ίσως θα έχετε προσέξει ένα link που έχω για κείνον στο blog. Όσοι όχι, είναι ευκαιρία να το προσέξετε τώρα, μιας και ο Γιάννης Κόντος έχει ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο καλύπτοντας με τη φωτογραφική του μηχανή, τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας, έχει τιμηθεί με πάμπολλα βραβεία, θεωρείται ένας απ' τους δώδεκα καλύτερους φωτογράφους της γενιάς του και δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις ιδιαίτερες εικόνες που αποτυπώνει. Παραθέτω λοιπόν εδώ το βιογραφικό του και σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο site του (http://www.yanniskontos.com/website2.html), για να καταλάβετε περισσότερα. Πιστέψτε με, θα "ξοδέψετε" αρκετό χρόνο εκεί...




Ο Γιάννης Κόντος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971. Σήμερα είναι ελεύθερος επαγγελματίας (freelance) φωτοειδησεογράφος. Συνεργάτης των διεθνών Γαλλικών πρακτορείων SYGMA (1998-2000) και GAMMA (2001-2002) αλλά και του Αμερικανικού POLARIS IMAGES μέχρι σήμερα, ταξιδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο.Πιο συγκεκριμένα έχει καλύψει τους πρόσφατους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, την Οκτωβριανή επανάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 2000 αλλά και την πτώση από την εξουσία του Slobodan Milosevic, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το 1999, τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στην Γένοβα το 2001, τις πολεμικές συρράξεις για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν το 2002, την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τον Νότιο Λίβανο το 2000, την κρίση των πυραμίδων στην Αλβανία το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το μεταναστευτικό πρόβλημα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.Ακόμη δεκάδες πολύμηνες αποστολές για θέματα που άπτονται της σύγχρονης ειδησεογραφίας στα "θερμότερα" μέρη του πλανήτη όπως: την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Π.Γ.Δ.Μ., την Ιαπωνία, την Δυτική Σαχάρα, την Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Σιέρα Λεόνε. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της φωτοειδησεογραφίας στο πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου.
Δημοσιεύσεις: Φωτογραφίες, κείμενά του αλλά και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά έντυπα όπως: Time, Newsweek, Life, The New York Times, US News & World Report, Smithsonian Magazine, People, Columbia Journalism Review, Stern, Der Spiegel, Focus, Nouvel Observatuer, Paris Match, L’Express, Figaro magazine, Le Monde, Liberation, Le Figaro, The Independent, The Sunday Times Μagazine, The Observer, GEO, L' Espresso, Panorama, La Republica, El Pais κ.α.

















Related Posts with Thumbnails