27 Σεπ 2008

Takashi Murakami: The artist
















Όπως θα θυμάστε, πριν λίγο καιρό, σας παρουσίασα σ' αυτό το blog, την Chiho Aoshima, μία απ' τις αγαπημένες μου ζωγράφους και σας είχα πει, πως υπήρξε μαθήτρια του Takashi Murakami, που για κάποιους είναι ο σύγχρονος Άντι Γουόρχολ. O Takashi Murakami λοιπόν, γεννήθηκε στο Τόκυο το 1962. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσικής και ειδικεύτηκε στην παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη και στη Νihonga (ένα στυλ που συνδυάζει την ανατολική με τη δυτική τεχνοτροπία). Επηρεάστηκε όμως απ' τα γιαπωνέζικα κόμικς (manga και anime), στοιχεία των οποίων εξάλλου ενσωμάτωσε στο προσωπικό του ύφος, καθώς πιστεύει ότι αυτά, (η κουλτούρα των otaku δηλαδή γενικότερα), αντιπροσωπεύουν την καθημερινή ζωή στη χώρα του. 

Το όνομα του συνδέθηκε με το Superflat, που σύμφωνα με το δημιουργό του είναι: " η απάντηση στην ομογενοποιημένη γιαπωνέζικη, σύγχρονη τέχνη και αποκαλύπτει τη ματαιοδοξία της μεταπολεμικής κουλτούρας της χώρας, με κριτική ματιά προς την κοινωνία, τις τάσεις της, την παγκοσμιοποίηση, τα media, τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, τον σεξουαλικό φετιχισμό και τον υπερκαταναλωτισμό της, προσφέροντας της τέχνη προς κατανάλωση". 

Πριν το Superflat πάντως, το όνομά του συνδέθηκε και με το Poku (προέρχεται απ' τις λέξεις Pop και Otaku), το οποίο ήταν κατά κάποιο τρόπο προάγγελος του Superflat. Στην εισαγωγή της αναδρομικής του έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε το 2001, έγραφε: "Θέλω να δημιουργήσω κάτι που θα αφήσει το αποτύπωμά του στο χρόνο, γι' αυτό και ερεύνησα την παγκόσμια ισχύ χαρακτήρων όπως ο Μίκυ Μάους, ο σκαντζόχοιρος Σόνικ, ο Ντοράεμον και η Χέλοου κίτι, καθώς και τις αντίστοιχες κινέζικες μαϊμούδες τους".


Είναι απ' τους πιο παραγωγικούς και μοντέρνους σύγχρονους καλλιτέχνες, που η φήμη τους έχει περάσει τα σύνορα της Ιαπωνίας. Του αρέσει να θολώνει τα όρια μεταξύ υψηλής και ευτελούς τέχνης και να προκαλεί το κοινό με τα έργα του. Συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική και ψηφιακά μέσα για να δημιουργήσει εικόνες, σαφώς επηρεασμένες απ' την μαζική και ποπ κουλτούρα. Τον ενδιαφέρει περισσότερο να δημιουργεί και να πουλάει, παρά να κάνει εκθέσεις. Φτιάχνει αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, εμπνευσμένα από ήρωες κόμικς, για να κριτικάρει τη θρησκευτική λατρεία των ειδώλων. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού "Time" με τους εκατό ανθρώπους του κόσμου, που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στις μέρες μας.


Mπορείτε να δείτε έργα του στο slideshow, εδώ αλλά και εδώ, (στη σελίδα δηλαδή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Λος Άντζελες), να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον video του εδώ και να διαβάσετε μία από τις συνεντεύξεις του εδώ. Πιστεύω πως αν μη τι άλλο, θα βρείτε ενδιαφέρουσα τη δουλειά του. 
















Related Posts with Thumbnails