9 Νοε 2008

"Οκτώ γυναίκες" σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου





Πρόσφατα είχα αναφερθεί εδώ, στον Νίκο Καραθάνο, έναν απ' τους ανθρώπους που συνάντησα στη ζωή μου και με πήγαν λίγο παρακάτω, από κει που βρισκόμουν. Πολλοί από σας μου ζητήσατε τότε, να σας ενημερώσω, αν εμφανιστεί κάπου, ώστε να μπορέσετε να τον δείτε. Εμφανίζεται λοιπόν και σκηνοθετεί την παράσταση "Οκτώ γυναίκες", του Ρομπέρ Τομά. Η παράσταση είχε ανέβει και το 2007 στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία και από τότε υπήρχε η σκέψη, να επαναληφθεί. Αυτό γίνεται τώρα, λοιπόν αλλά οι ενδιαφερόμενοι, σπεύσετε γιατί έχει ανέβει για λίγες μόνο μέρες.


Οι
Χρήστος Λούλης, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Στέργιογλου, Αργύρης Ξάφης, Νίκος Χατζόπουλος, Κοσμάς Φοντούκης και Γιάννης Κότσιφας είναι οι... Οκτώ Γυναίκες. Που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός άντρα, του Μαρσέλ, ο οποίος βρίσκεται δολοφονημένος με ένα μαχαίρι στην πλάτη. Ο Μαρσέλ είναι ο μοναδικός άντρας της οικογένειας και όλες οι γυναίκες σχετίζονται μαζί του με διάφορους τρόπους. Τον σκότωσε κάποιος ξένος, κάποια απ' τις γυναίκες του σπιτιού ή η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη;


Αξίζει να αναφέρουμε ότι το θεατρικό αυτό έργο, γράφτηκε στα τέλη του '50, ξαναδουλεύτηκε αργότερα απ' τον συγγραφέα του και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2002, από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ εντυπωσιακές πρωταγωνίστριες μεταξύ των οποίων, η Κατρίν Ντενέβ, η Φανί Αρντάν, η Ιζαμπέλ Υπέρ και η Εμανουέλ Μπεάρ.



Ο Καραθάνος που σκηνοθετεί αυτή την παράσταση, καινοτομεί με το να επιλέγει για τους ρόλους των οκτώ γυναικών, οκτώ άντρες. Ο ίδιος υποδύεται την νευρωτική Αυγούστα που έμεινε τελικά γεροντοκόρη, επειδή στα πάρτι δεν την πλησίαζε κανείς. Την Πιερέτ, την σκληρή και μυστηριώδη πρώην στριπτιζέζ, υποδύεται ένας άλλος καταξιωμένος ηθοποιός που επίσης θαυμάζω για την υποκριτική του δεινότητα και δεν είναι άλλος απ' τον Αιμίλιο Χειλάκη. Ο Χρήστος Στεριόγλου υποδύεται την Γκάμπι, την σέξι Λουίζ ο Χρήστος Λούλης, τη Σανέλ ο Νίκος Χατζόπουλος, τη Μάμυ ο Κοσμάς Φουντούκης, τη Σουζάν ο Αργύρης Ξάφης και την Κατρίν ο Γιάννης Κότσιφας.



Η παράσταση έχει πολλές καινοτομίες, με πιο σημαντική ότι οι άντρες δεν προσπαθούν να μιμηθούν τις γυναίκες, αλλά να τις υποδυθούν. Ο ίδιος ο Νίκος Καραθάνος, έχει πει για την παράσταση αυτή σε συνεντεύξεις του:
"Είναι μια κωμωδία δύσκολη, που σχεδόν υποχρεώνει τους ηθοποιούς να είναι συνεχώς ο ένας σε επαφή με τον άλλο, με το έργο. Σημασία δεν έχει αν παίζεις ή όχι τη γυναίκα, αλλά ότι παίζεις σε ένα παιχνίδι, που καθώς εξελίσσεται από μια ατάκα στην επόμενη, φράση τη φράση, αποκαλύπτει όλα τα προβλήματα και τα ελαττώματα". Και συνεχίζει: "Δηλαδή είναι δυσκολότερο να υποδυθεί κάποιος μια γυναίκα από ένα βασιλιά;" Θα σας πρότεινα όμως να διαβάσετε τη συνέντευξη του στα "Νέα", που θα βρείτε εδώ. Λέει πολύ περισσότερα πράγματα.


Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι στην παράσταση παίζουν μουσική
οι: Γιάννης Αγγελόπουλος (κρουστά), Μάριος Βαληνάκης (σαξόφωνο), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο) και Κώστας Μπαλταζάνης (κιθάρα)..
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη έως Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος € 25,00
Φοιτητικό € 15 όλες τις ημέρες
Πωλήσεις εισιτηρίων:
Πανεπιστημίου 39 Στοά Πεσμαζόγλου
Γραφεία Φεστιβάλ Αθηνών
Ώρες: 09:00 - 17:00 καθημερινά, 09.00 - 14.00 Σάββατο
Πειραιώς 260 Κτήριο Δ.-Ώρες 18:00 - 21:00




















Related Posts with Thumbnails