29 Απρ 2009

"Μήδεια" του Lars von Trier







Την ταινία αυτή την είδα πριν μερικά χρόνια, όταν την έφερε σε ένα μάθημα στη σχολή υποκριτικής που σπούδαζα, ο Νίκος Καραθάνος. Σας είχα γράψει κάποια στιγμή ότι ήταν απ' τις πιο υπέροχες ταινίες που είδα ποτέ, παρά το ότι ο Lars von Trier δεν είναι δα κι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης. Αλλά σ' αυτό το έργο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μεγαλούργησε. Έμαθα λοιπόν ότι προβάλλεται στους κινηματογράφους και με την ευκαιρία σας λέω ότι θεωρώ καλή ιδέα, να την δείτε. Πάρτε μια γεύση απ' τα video εδώ και εδώ, διαβάστε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες εδώ κι ύστερα, πείτε μου απλά τις εντυπώσεις σας...












12 Απρ 2009

Ένα κορίτσι τρελό σαν πουλί...










Έρωτας στο άσυλο


Ήρθε μια ξένη να μοιραστεί την κάμαρά μου
μες σ' αυτό το σπίτι το σαλό,
ένα κορίτσι τρελό σαν πουλί

Κλενει μια πόρτα νύχτα με την φτερούγα του χεριού της.
Δεμένη στο λαβύρινθο του κρεββατιού, εξαπατά
με συννεφιά τον ακατόρθωτο παράδεισο του σπιτιού

κι εξαπατά με περιπάτους της κάμαρας τον εφιάλτη
έναν ολόκληρο θάνατο
ή περιτρέχει φανταστικούς ωκεανούς αρσενικών θαλάμων.

Ήρθε δαιμονισμένη,
αυτήν που δέχεται μιαν αυταπάτη φως,
κάθε που τρέμει ο τοίχος, δαιμονισμένη ουρανό
κοιμάται λίκνο ασφυκτικό, βαδίζει σκόνη,
παραληρεί τη θέληση της στα σανίδια,
που έλιωσε με βήματα δάκρυ ψυχιατρείου.

Έτσι σπρωγμένος απ' το φως στην αγκαλιά της,
μπορώ επιτέλους, μέχρι τέλους, να υποφέρω σταθερά
το πρώτο εκείνο όραμα που έβαλε φωτιά στ' αστέρια




9 Απρ 2009

Eric Waugh: the artist












Έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές, πολλές διακρίσεις κι άπειρα επαινετικά σχόλια στα 20 χρόνια της καριέρας του. Για άλλους είναι υπερτιμημένος και γι' άλλους μεγάλος καλλιτέχνης. Προβάλλεται πολύ απ' τα ΜΜΕ και έχει φανατικούς θαυμαστές. Έχει ζωγραφίσει πολλούς διάσημους κι έχει παρευρεθεί στα πιο σημαντικά events. 

Όλα αυτά δεν μου λένε τίποτα. Εκείνο που εμένα μ' αρέσει στη δουλειά του Καναδού Eric Waugh, είναι απλώς ο αισιόδοξος -σχεδόν παιδικός- τρόπος που βλέπει τη ζωή και την αποτυπώνει στα έργα του. Εντάξει, ας πούμε ότι με χαροποιεί κι ιδιαιτέρως που χρησιμοποιεί πολύ το μωβ που λατρεύω... ;) 

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα γι' αυτόν κάνοντας κλικ εδώ. Για να δείτε ακόμα περισσότερους πίνακες του, πηγαίνετε εδώ και για να τον παρακολουθήσετε να ζωγραφίζει πατήστε εδώ. Επειδή έχει πέσει πολύ μαύρο τελευταία γύρω μας, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακαλύψουμε ξανά τα χ ρ ώ μ α τ α.-


PS: "I am not trying to change the world - just brighten it up a little". Εric Waugh











3 Απρ 2009

Bar oxygen...






Λοιπόν για μένα, απ' όσες περιοχές επισκέπτομαι, η Καλλιθέα είναι εκείνη που ξεχωρίζει. Για ένα πράγμα κυρίως. Απολαμβάνω να περπατάω στους μικρούς δρόμους της, με τις ανθισμένες νεραντζιές και να μυρίζω τον αέρα με μάτια κλειστά. Δεν υπάρχει (που θα 'λεγε και κάποια που ξέρω). Δεν υπάρχει τέτοια εμπειρία! 

Και σας το λέω επειδή βαριέμαι ν' ακούω συνέχεια για τα κακά της Αθήνας. Έχει τα κακά της, αλλά έχει και τα καλά της. Ενώ ας πούμε στην μακρινή Ιαπωνία, ναι μεν υπάρχουν ενίοτε ανθισμένες κερασιές, αλλά που να τις βρεις; 

Αυτό σκέφτηκαν ορισμένοι επιχειρηματίες λοιπόν και ήδη απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90, δημιούργησαν εκεί τα λεγόμενα bar oxygen. Ναι, ακριβώς όπως το καταλάβατε. Πρόκειται για bar με οξυγόνο. Με οξυγόνο που το εισπνέεις σε υψηλή καθαρότητα, αλλά για να μην βαριέσαι μιας που είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο κτλ, το εμπλούτισαν με χρώματα, αιθέρια έλαια και το έκαναν όσο να πεις πιο διασκεδαστικό. Έχεις λοιπόν τις μαύρες σου και θες να πάρεις λίγο καθαρό αέρα; Ε, εκεί πας. 

Εκεί πας, που λέει ο λόγος. Γιατί εκτός απ' την Ιαπωνίας, η μόδα εξαπλώθηκε και στην Αμερική (κυρίως στην Καλιφόρνια και το Λας Βέγκας), αλλά όχι ιδιαίτερα στην Ευρώπη οπότε μας πέφτει κομματάκι μακριά. Αλλά αν τύχει και επισκεφτείς ένα απ' αυτά τα bar, εισπνέεις με τη μάσκα σου για παράδειγμα, κάτι φούξια που μυρίζει μέντα! Δεν σ' άρεσε αυτό; Ε έχουν και κάτι κίτρινο που μυρίζει λεμόνι (για πιο παραδοσιακούς τύπους). 

Η "συνεδρία" αυτή, κρατάει περίπου 60 λεπτά, γιατί υπάρχουν συστάσεις ότι είναι επιβλαβές να εισπνέεις για περισσότερο από τόσα λεπτά οξυγόνο (ερεθίζει τους πνεύμονες αν αναρωτιέστε). Επίσης αν έχεις άσθμα ή εμφύσημα, οι ειδικοί σου λένε να το ξανασκεφτείς. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ, αλλά για καλό και για κακό, εγώ λέω να προτιμήσω το αγαπημένο νέφος της Αθήνας. Φούξια δεν είναι, αλλά ένα up (απαπαπαπα!) στο δημιουργεί όσο να πεις ;)



















Related Posts with Thumbnails