29 Αυγ 2009

Φαινόμενο nocebo






 

Καταρχήν, να σας πω, πως με τέτοιες αναρτήσεις και τέτοια video, σαν αυτά που έφτιαξαν για μένα ο Γιώργος Κάππα και ο saltatempo, λέω να ξαναρωστήσω! Γέλασα πολύ. Να 'στε καλά φίλοι συνιστολόγοι. Με αφορμή λοιπόν τις ασθένειες (μακριά από μας), είπα σήμερα πριν πάω για τα μπανάκια και τις βόλτες μου να σας γράψω για το φαινόμενο nocembo

Είναι αντίθετο του placebo. Το οποίο θα το έχετε ακούσει, δεν μπορεί. Απλά θα σας γράψω κάτι λίγα, εντελώς μπακάλικα που λένε, για να το θυμηθείτε. Παίρνεις ένα χαπάκι με ζαχαρίτσα, εσύ νομίζεις ότι είναι κανονικό και με το μυαλό μου και μόνο στην ουσία, θεραπεύεσαι. Ε, το nocebo, είναι το αντίθετο. Με το μυαλό σου και μόνο, αρρωσταίνεις. 

Μια ωραία περιγραφή αυτής της κατάστασης, γίνεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα "Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ" του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, όπου ο σερ Τσαρλς πεθαίνει όταν ο δολοφόνος αφήνει ελεύθερο ένα σκύλο. Ο σερ Τσαρλς πεθαίνει από την καρδιά του, επειδή πιστεύει πως αυτός ο σκύλος είναι ο σκύλος-φάντασμα που καταδιώκει όλες τις γενιές των Μπάσκερβιλ. 

Με τον ίδιο τρόπο, έχει βρεθεί πως οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες μετανάστες, που θεωρούν ως γρουσούζικο τον αριθμό 4, παρουσιάζουν αυξημένα εμφράγματα την 4η ημέρα των μηνών και μάλιστα σε ποσοστό 13% σε σύγκριση με τον αριθμό των λευκών που παθαίνουν έμφραγμα την ίδια μέρα. Η έρευνα για την οποία σας μιλάω, έχει δημοσιευτεί στην British Medical Journal από τον David Philips, ο οποίος ονόμασε και την κατάσταση αυτή ως "φαινόμενο του Μπάσκερβιλ" απ' το μυθιστόρημα που ήδη σας ανέφερα. 

Nocembo, που θα πει "θα βλάψω" όμως, είναι η ονομασία που επικράτησε, μιας και άλλοι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Aν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα και μάλιστα απολύτως επιστημονικά για το placebo και το nocembo, κάντε κλικ εδώ. Εγώ σας αφιερώνω απλώς το στιχάκι του Φάμελλου που τραγουδάει τόσο ωραία η Αλεξίου με τον Κότσιρα: "Όλα είναι στο μυαλό..." Καλά να περάσετε αυτό το διήμερο.
























Related Posts with Thumbnails