11 Ιαν 2010

Origami / Kirigami





Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι γνωρίζετε τι είναι τα origami.  Αν μη τι άλλο, είδατε τον Μάικλ Σκόφιλντ στο Prison Break να τα χρησιμοποιεί, για να μεταφέρει με το δικό του τρόπο κάποια σημαντικά μηνύματα σε άλλους. Η λέξη origami, προέρχετι από τις λέξεις χαρτί (kami)  και δίπλωμα (ori) . Tο kami μετατρέπεται σε gami λόγω του φωνηεντικού φαινομένου της Ιαπωνικής που ονομάζεται rendaku.Υπάρχει βέβαια και η άποψη, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, πως στην ουσία η λέξη είναι ελληνική και ένα από τα γνωστά σε όλους μας origami, είναι οι βαρκούλες από χαρτί, που όλοι ξέρουμε να φτιάχνουμε. 




Τα origami έχουν μεγάλη ιστορία κι αξίζει να διαθέσετε λίγα λεπτά απ' το χρόνο σας, για να την διαβάσετε εδώ. Εξακολουθουν ως σήμερα να έχουν φανατικούς οπαδούς, που φτιάχνουν πραγματικά έργα τέχνης με χαρτί. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικοί τύποι χαρτιών γι' αυτό το λόγο, που δεν σκίζονται εύκολα και βέβαια μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Το κόψιμο του χαρτιού πάντως, δεν επιτρέπεται στα origami. Στα kirigami όμως, ναι. Τα origami δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως μορφή τέχνης, αλλά έχουν εφαρμογές σε διάφορες επιστήμες όπως η ιατρική, τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική κ.α. Στα ελληνικά βρήκα και σας προτείνω ένα πολύ κατατοπιστικό site, που θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα και να διαβάσετε για τις διάφορες τεχνικές των origami.  Κάντε απλώς κλικ, εδώ. Τα Kirigami τώρα, είναι η γνωστή μας χαρτοκοπτική. Kiri σημαίνει κόβω και kami, όπως ήδη αναφέραμε, χαρτί. 




Υπάρχουν άπειρα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε κι άλλα τόσο εκπαιδευτικά video. 'Ενα επέλεξα εγώ για σας, σε περίπτωση που θέλετε να ξεκινήσετε, φτιάχνοντας λουλούδια. Καλή επιτυχία. 
















Related Posts with Thumbnails