21 Απρ 2010

Το όνειρο έγινε θολό...


.





..

Βραδιάζει στη συνοικία των θεών. Στην Ακρόπολη ο Δίας, η Ήρα, οι κουνιάδοι της και τα παιδιά της ετοιμάζουν ένα ακόμη συμπόσιο, που κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθεί σε όργιο, από το οποίο θα προκύψει το καινούριο εξώγαμο του Δία. Δικές τους στενοχώριες. Καλύτερα να φύγω από αυτές τις εικόνες των «αθανάτων» και να κατέβω σ' αυτούς που ανήκω. Στους θνητούς, καμιά κατοσταριά σκαλοπάτια πιο κάτω, στο Jazz Club του Μπαράκου. Μουσικές περίεργες των Antony Braxton, Charly Parker, Larry Coryel, Keith Jarett, Chick Corea ήταν δύσκολο να τις παρακολουθήσει κάποιος στο πρώτο άκουσμα αλλά, λίγο η μόδα, λίγο η τοποθεσία, λίγο το ποτό, σε έβαζαν σε ένα κλίμα που το συνήθιζες και το αγαπούσες. Ας πάμε λίγο ακόμα προς τα κάτω (τώρα έχω αποκτήσει και παρέα). Η πρώτη ντισκοτέκ που άνοιξε στην Ελλάδα και μας περιμένει.

Οι Καρυάτιδες, γνωστές σ' όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Τα καλοκαίρια περνούσαν οι πιο ωραίες γυναίκες του κόσμου. Για να μπούνε μέσα τα «καμάκια» έπρεπε να έχουν μέσο το Χρήστο τον «Ντουλάπα». Ένα γίγαντα δυο μέτρων και πέντε εκατοστών που τον έτρεμε όλη η νύχτα. Όσοι τον ήξεραν καλά (πολύ λίγοι) γνώριζαν πως έκρυβε χρυσή καρδιά, κάθε βράδυ τάιζε με δικά του χρήματα δυο-τρεις οικογένειες Φιλιππινέζων. Η Πλάκα τότε ήταν γεμάτη φτωχούς ανθρώπους, που καθόντουσαν εκεί λόγω χαμηλού ενοικίου. Δεν είχαν κατέβει, βλέπεις, ακόμα από την Ακρόπολη οι θεοί για να κατοικήσουν. Αυτό συνέβη αργότερα. 

Οι Καρυάτιδες άνοιξαν το 1966 και έχουν περάσει από εκεί οι Beatles, ο Cliff Richard, η Dianna Ross, οι Queen, η Brigite Bardoux, η Edith Piaf, η Μελίνα Μερκούρη και το υπόλοιπο jet set. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Έρωτες γεννήθηκαν, έρωτες τελείωσαν, κάτω απ' το μεγάλο φεγγάρι της Ακρόπολης.

Στον ίδιο σχεδόν δρόμο ήταν ο Απόλλων, ο Άρης και η Μέκκα, ντισκοτέκ όπου χόρευαν οι καρεκλάδες. Οι καρεκλάδες ήταν καταπληκτικοί χορευτές της σόουλ μουσικής με καμπάνα παντελόνι πενήντα πόντων, τακούνι πάνω από έντεκα πόντους, συνήθως άφρο μαλλιά και λουλουδάτα πουκάμισα. Ενίοτε ήταν και πολύ καλά «καμάκια» για τις (πάρα πολλές) τουρίστριες που ζητούσαν μια εβδομάδα ελευθερίας.

Συνεχίζοντας το δρόμο συναντούσες τη Σοφίτα, του πρωτοποριακού Ηρακλή Τριανταφυλλίδη, το Skylamp, ροκ κλαμπ όπου πρωτοεμφανίστηκαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες και το κατά τη γνώμη μου καλύτερο ελληνικό συγκρότημα όλων των εποχών, οι Sharp Ties. Το ροκάδικο Trip έκλεινε την περιοχή των ροκάδων. Μακριά ίσια μαλλιά, μπότες, μπουφάν, μηχανές και πατσουλί. 

Κοιτάζω το ρολόι της καρδιάς μου. Το όνειρο έγινε θολό. Ξημερώνει στη συνοικία των θεών.

.


Μάνος Ξυδούς - "Βραχνή φυσαρμόνικα"- 31-1-2008 

...

Related Posts with Thumbnails