25 Απρ 2010

Μάνος Ξυδούς και Πυξ Λαξ

...





-Δεν πιστεύεις πως στην όποια εμπορική επιτυχία σας έχει παίξει ρόλο και το όνομά σας; Ένα όνομα που κάλλιστα σας επιτρέπει να βγείτε κι εκτός συνόρων, εφόσον είναι αξιομνημόνευτο κι από έναν Κινέζο;

Μάνος Ξυδούς: Λοιπόν, άκου. Όταν ήρθαν τα παιδιά, έπειτα από παρότρυνση του Σεκόντος Μπουχάγερ, στην ΕΜΙ για τον πρώτο τους δίσκο, δεν είχαν όνομα. Το πρωτογενές υλικό των παιδιών ήταν αυτό που έπεισε τους ανθρώπους της εταιρείας. Βέβαια, όταν έγινε εκείνος ο πρώτος δίσκος, στον οποίο έχω κι εγώ, όχι ως μέλος, αλλά ως εξωτερικός συνεργάτης συμμετοχή σε έξι τραγούδια, ο Δημήτρης Φεργάδης έκανε πρόταση το Πυξ Λαξ, επιμένοντας μάλιστα σε αυτό. Τότε δεν γνωρίζαμε και τι σημαίνει. Όσο για τον ήχο και τη δυναμική του ονόματος έχω να πω απερίφραστα πως σίγουρα βοήθησε. Αλλά για διεθνή καριέρα στο εξωτερικό δεν ξέρω. Όσες φορές έχουμε παίξει έξω, Έλληνες είναι αυτοί που έρχονται να μας ακούσουν. Όταν παίξαμε στο Astoria του Λονδίνου ήμαστα sold out με 2.200 εισιτήρια, όταν λίγες μέρες πριν είχαν παίξει οι Blur με 1.600. Αλλά εγώ Έλληνες είδα παντού, εκτός από έξι κίτρινους που δεν ξέρω αν ήταν Κινέζοι, Γιαπωνέζοι ή Κορεάτες. Είμαστε πολύ μακριά απ' αυτό που είναι στην πραγματικότητα η διεθνή καριέρα.





-Ακόμη και τα λαϊκότροπα τραγούδια σας στην κιθάρα τα φτιάχνετε;


-Μάνος Ξυδούς: Ναι, στην κιθάρα. Αυτή είναι η βάση. Έχουμε μπροστά μας τους στίχους και πάνω εκεί προσπαθούμε να βάζουμε ακόρντα στη σειρά. Από τη σειρά αυτή προκύπτουν και οι όποιες μελωδικές γραμμές. Δεν ξέρουμε ούτε από λαϊκούς δρόμους, ούτε από φούγκες και αντιστίξεις. Καθώς πολύ σοφά είπε κάποιος, όπως τα καλύτερα γκολ μπαίνουν  με τρεις πάσες, έτσι και τα καλύτερα τραγούδια "γράφονται" (σε εισαγωγικά πάντα η λέξη), με τρία ακόρντα.(...) Και  μη νομίζεις ότι πιστεύει κανείς από μας ότι κάνουμε καμιά σπουδαία τέχνη. νιώθουμε τυχεροί που υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που τους αρέσουν αυτά που κάνουμε και έρχονται να μας ακούσουν, αφού ήδη έχουν αγοράσει τους δίσκους μας. Ασχολούμαστε με τη μουσική από πραγματική αγάπη και κάνουμε ότι κάνουμε ότι μπορούμε, χωρίς στην ουσία να γνωρίζουμε ακαδημαϊκά τα ουσιώδη γι' αυτήν.





-Αλήθεια, Μάνο, ..θέλω να σου κάνω μια ερώτηση που με έχει απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια. Οι Πυξ Λαξ μου δίνουν την εντύπωση πως κάθε βήμα τους, σε ότι αφορά την εικόνα τους προς τα έξω αλλά και τις συνεργασίες τους, το μελετούν πολύ προσεκτικά. Λες και υπάρχει ένας ιθύνων νους που τα σχεδιάζει όλα αυτά. Υπάρχει και ποιος είναι;


Μάνος Ξυδούς: Καμία σχέση. Κανείς ιθύνων νους δεν υπάρχει και τίποτα δεν είναι προσχεδιασμένο. Τις περισσότερες φορές αυτό που φαίνεται ως επιλογή, συμβαίνει με έναν τρόπο εντελώς απρόσμενο. Βέβαια, βασικός παράγων είναι η έκτη αίσθηση. Αυτή συνήθως μας οδηγεί. Όπως πολύ καλά ξέρεις, είναι ένα δώρο που το έχουν τόσο οι γυναίκες όσο και οι καλλιτέχνες. Ο άντρας καλλιτέχνης έχει σίγουρα πολλά στοιχεία από τη φύση της γυναίκας. 




-Δηλαδή, τι θέλεις να μου πεις, πως οι συνεργασίες σας, σαν αυτή ας πούμε με τον Βασίλη Καρρά, δεν έγιναν βάση κάποιου σχεδίου με στόχο την επιτυχία;


Μάνος Ξυδούς: Μα φυσικά στόχος είναι πάντα η αναγνώριση της δουλειάς σου. Ποιος είναι αυτός που κάνει μουσική και δεν θέλει να πουλάει;  Όποιος λέει κάτι άλλο είναι ψεύτης. Ακόμη και ο Μπετόβεν παρτιτούρες ήθελε να πουλάει.. Όσο για τον Καρρά και για όποια άλλη συνεργασία μας πήγε παρακάτω, είμαστε ευγνώμονες. Ο Βασίλης πάνω απ' όλα είναι καλός άνθρωπος. 


-Και αυτό είναι αρκετό;


Μάνος Ξυδούς: Μα όχι βέβαια. Ο Καρράς είναι για τα γούστα μας και πολύ καλός λαΪκός τραγουδιστής. Ήμασταν τυχεροί που μας τραγούδησε τότε το κομμάτι, γιατί ήταν κάτι που το θέλαμε πολύ, εφόσον ταίριαζε στην φωνή του. Το καλός άνθρωπος πάει στο ότι δέχτηκε να μπει μαζί μας στο στούντιο και να συνεργαστεί με μια ομάδα ανθρώπων που στη βάση τους είναι τελείως χύμα.


Συνέντευξη στο Μιχάλη Κουμπιό και το Περιοδικό "Δίφωνο"-19 Απριλίου 2002



...

Related Posts with Thumbnails