2 Μαΐ 2010

Μάνος Ξυδούς: Πυξ Λαξ Τέλος...

...






«Το τελευταίο πράγμα που δεν θα ήθελα να διαγράψω είναι τα 15 χρόνια με τους Πυξ Λαξ. Από κει πήρα τα πάντα, βελτιώθηκα και σαν άνθρωπος»

 ...

Το 2004 οι Πυξ Λαξ ανακοίνωσαν πως θα διαλυθούν, αφού προηγηθούν συναυλίες και ένας ακόμη ζωντανός δίσκος. Ο δίσκος ονομάστηκε "Τέλος", και περιέχει όλα τα γνωστά τραγούδια τους με συμμετοχές καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Όναρ, οι Ντομένικα. Την τελευταία τους συναυλία την έδωσαν στον Λυκαβηττό στις 18 Σεπτεμβρίου 2004.



Ορφέας Αγγελικός:-«Κύριε Ξυδούς …»
Μάνος Ξυδούς: -«Μίλα μου στον ενικό σε παρακαλώ».
Ο.Α.: -«Θα προσπαθήσω… Δημοσιεύτηκε πρόσφατα ότι οι Πύξ – Λάξ διαλύονται. Σε παρακαλώ κάνε μια διάψευση».
Μ.Ξ. -«Ας μη γινόμαστε μελοδραματικοί. Όντως τον Οκτώβριο τελειώνουμε. Απλά έκλεισε ο κύκλος μας. Κάποιες γραμμές, όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, πρέπει να κλείνουν. Εάν συνεχίζεις είναι κουταμάρα…».
Ο.Α. -«Επιλέγετε όμως να κλείσετε τον κύκλο στο απόγειο της δόξας σας».
Μ.Ξ. -«Δεν υπάρχει ούτε απόγειο, ούτε υπόγειο. Η γραμμή της επιτυχίας από την αποτυχία, σε μια κλωστή κρέμεται».
Ο.Α. -«Έχετε χαρακτηριστεί πάντως σαν οι Pink Floyd της Ελλάδας»
Μ.Ξ. -«Οι Pink Floyd ανήκουν στα 10 καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί να έχουμε επηρεαστεί από αυτούς όπως βέβαια και από άλλα συγκροτήματα. Όμως δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Ούτε οι Pink Floyd της Ουγκάντας δεν είμαστε. Είμαστε μονάχα μουσικοί Έλληνες τυχεροί».
Ο.Α. -«Διακρίνω μία ταπεινότητα»;
Μ.Ξ. -«Δεν είμαι καθόλου ταπεινός. Ίσως να είμαι ο πιο άσεμνος. Στο κάτω κάτω δε νομίζω ότι υπάρχει σεμνός καλλιτέχνης. Όλοι έχουμε μια ματαιοδοξία σ’ αυτό που κάνουμε. Αν κάποιος κατορθώσει και το τιθασεύσει αυτό, τον παραδέχομαι. Άλλωστε, δεν είμαστε και τόσο ποιοτικοί. Ταμπελίτσα είναι η ποιότητα. Εγώ δεν πιστεύω σ’ αυτά τα πράγματα. Τις χειρότερες μαλακίες τις βλέπεις σ’ αυτό που λέγεται ποιοτικό τραγούδι».






Οι Πυξ Λαξ, βρίσκονται στον Παράδεισο;
 
Να ήξερα τι είναι παράδεισος, θα ήμουν και εγώ εκεί! Οι Πυξ Λαξ δεν θα πεθάνουν. Όταν ακούω στο ραδιόφωνο τους Πυξ Λαξ αισθάνομαι υπερήφανος. Αυτό το συναίσθημα δεν θα το αναπληρώσουν ούτε εκατό δικές μου δουλειές. Μπορεί να θεωρηθώ κολλημένος, αλλά έτσι ήταν. 

Η συνύπαρξή σας στο γκρουπ ήταν μια ευτυχισμένη περίοδος;
 
Και με αρκετές δυσάρεστες στιγμές. Στην καλή μας την περίοδο, τότε ήταν που είχαμε πολλούς τσακωμούς. Ο κόσμος νόμιζε ότι ήμασταν αγαπημένοι αλλά τότε ήταν που τσακωνόμασταν πολύ. Τώρα που τελείωσε και νομίζει ο κόσμος πως τσακωνόμαστε, είμαστε μια χαρά. Με τον καιρό όλα αυτά ξεχνιούνται. Το συναίσθημα της νοσταλγίας είναι ζωντανό. 

Ηταν κοινή συναινέσει ο χωρισμός;
 
Μα στην ουσία δεν χωρίσαμε, στην ουσία σταματήσαμε να τσακωνόμαστε για το ποιος έχει γράψει το καλύτερο τραγούδι (γέλια). Οι μεγαλύτεροι καβγάδες γίνονται μεταξύ αδελφών και φίλων. Είναι λογικό. Ο καθένας είχε τη δική του κοπέλα, έπρεπε λοιπόν να πει ο καθένας πως το δικό του είναι το καλύτερο. Φαντάσου να γύρναγε η δική μου η κοπέλα και να της άρεσε ένα άλλο τραγούδι και να μην το είχα γράψει εγώ (γέλια). Αυτή είναι η ματαιοδοξία του καλλιτέχνη την οποία όλοι την αποποιούμαστε, αλλά δεν μπορούμε να την νικήσουμε.

Μικρό αφιέρμα στον Μάνο Ξυδούς-"'Έθνος"






Αναπολείς την εποχή των «Πυξ Λαξ» αρκετά χρόνια πια μετά το σπάσιμο τους;
 
Μια μεγάλη σχέση είναι σαν μια μεγάλη ερωτική σχέση που ακόμα και όταν έχει τελειώσει η ουσία ποτέ δεν σταματάει, πάντα υπάρχουν κολλήματα που είναι πάρα πολύ δυνατά και σε κάνουν να τα σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα. Δεν αναπολώ στην ουσία τίποτε, αλλά με νοσταλγία θυμάμαι τα πάντα…






ΥΓ:
Η ιστορία σε λίγες γραμμές... 
Χρονικό... 



...

Related Posts with Thumbnails