13 Μαΐ 2010

Μάνος Ξυδούς: Βράδιασε, τα ξαναλέμε...

...









"...Έπειτα ήρθε το «Βράδιασε, τα ξαναλέμε» που στην ουσία πάλι δεν έκανα και πολλά πράγματα, καθώς το 90% των στίχων είναι άλλων στιχουργών και ποιητών. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να μελοποιήσω τον λόγο, πράγμα πολύ εύκολο ανεξάρτητα με την φιλολογία περί σύνθεσης που ακούγεται από κάποιους. Το δύσκολο είναι να βρεθεί ο σωστός λόγος, από κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά..."

Μάνος Ξυδούς


...


Για το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στο άλμπουμ: "Βράδιασε, τα ξαναλέμε" έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους ο ίδιος ο Μάνος Ξυδούς, αλλά στο νέο του εγχείρημα καθοδηγήθηκε κυρίως από την αγάπη του για την ποίηση, καθώς οργάνωσε ένα κύκλο τραγουδιών βασισμένο στον ποιητικό λόγο του Χαράλαμπου Χατζηνάκη.
Με βασικούς συνεργάτες τον Κώστα Παρίση και τον Πάνο Κατσιμίχα, που είχαν την επιμέλεια της παραγωγής, έφτιαξε δέκα νέα τραγούδια και μία διασκευή που στο σύνολό τους αποπνέουν το άρωμα του ήχου του Μάνου Ξυδούς.
Τα ποιήματα, το "Αμαρτωλόν" της Γαλάτειας Καζαντζάκη και το "Για σένα στις επιθυμίες μου" της Κικής Δημουλά, ήταν η αφετηρία να συμπεριλάβει δύο τραγούδια σε μουσική των Νίκου Χρονάκη - Γιώργου Σταυρακάκη και του Κώστα Παρίση αντίστοιχα, που εκδηλώνουν τις εμμονές του απ' τον κόσμο της ποίησης και δημιουργούν ένα έντονο συναισθηματικό πεδίο.
Ο Πάνος Κατσιμίχας, εκτός "απ' τη βοήθεια, τις ιδέες και τις ατέλειωτες ώρες" που πέρασε με τον Μάνο στο στούντιο, ερμηνεύει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο το "Μια ζωή στο Ρίσκο". Όπως είναι και αναμενόμενο, η γοητεία της ερμηνείας του τραγουδοποιού κάνει το track 5 ιδιαίτερη στιγμή στην ακρόαση του άλμπουμ.
Με τις ερμηνείες τους επίσης συμμετέχουν ο Κώστας Παρίσης, η Μαριάννα Γερασιμίδου και οι Βωξ ενώ τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού "Έρωτας Τροχός" έχει γράψει ο Δημήτρης Καρράς.



Δελτίο Τύπου της Impact Music


...












Νομίζω πως απλά ο καθένας εξ ημών που εκτίθεται πρέπει να είναι έτοιμος για κριτική, καλή ή κακή. Τις κακές κριτικές απ' όπου κι αν προήλθαν προσωπικά δεν τις φοβήθηκα ποτέ. Αντίθετα, με έκαναν να σκεφτώ πόσο δίκιο έχει αυτός που τις κάνει κι αν εγώ ενδεχομένως να μπορούσα να αλλάξω κάποια πράγματα. Θα έλεγα κιόλας ότι προσπερνάω τις κριτικές που λένε μόνο καλά πράγματα, δίχως ουσία τις περισσότερες φορές.

Μάνος Ξυδούς 




2007 - Βράδιασε, τα ξαναλέμε


1. Πάντα (Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
2. Δεν το θέλω μα το βλέπω (Ανάμνηση)(Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
3. Αμαρτωλόν (Ποίηση: Γαλάτεια Καζαντζάκη - Μουσική: Γιώργος Σταυρακάκης / Νίκος Χρονάκης)
4. Βράδιασε, τα ξαναλέμε (Μουσική - Στίχοι: Μάνος Ξυδούς)
5. Μια ζωή στο ρίσκο (συμμετέχει ο Πάνος Κατσιμίχας)(Στίχοι: Μάνος Ξυδούς - Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας / Μπάμπης Στόκας)
6. Γοργόνα (Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
7. Εσπερινός (συμμετέχει ο Κώστας Παρίσης)(Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Κώστας Παρίσης)
8. Το κορίτσι της βροχής (Ποίηση: Χαράλαμπος Χατζηνάκης - Μουσική: Μάνος Ξυδούς)
9. Η οθόνη του ουρανού (συμμετέχει η Μαριάννα Γερασιμίδου)(Στίχοι: Μάνος Ξυδούς - Μουσική: Μάνος Ξυδούς / Κώστας Παρίσης / Πάνος Κατσιμίχας)
10. Έρωτας τροχός (συμμετέχουν οι Βωξ)(Μουσική - Στίχοι: Δημήτρης Καρράς)
11. Για σένα στις επιθυμίες μου (συμμετέχει η Μαριάννα Γερασιμίδου)(Ποίηση: Κική Δημουλά - Μουσική: Κώστας Παρίσης)




ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΡΙΣΚΟ


Όλα αυτά που λες τα ξέρω
όλα τα 'χω ξαναδεί
Ρίχνω στάχτη μες τα μάτια
και αράζω παρακεί

Όλα αυτά που με πληγώσαν

με κρατήσαν στη ζωή
όλοι αυτοί που με προδώσαν
μου χαράζαν νέα αρχή

Μια ζωή στο ρίσκο

να ποντάρω στη στιγμή
μια ζωή στη συνοικία, σ' ένα τοίχο
να ζωγραφίζω ένα γιατί

Όλα αυτά που λες τα ξέρω

όλα τα 'χω ξαναδεί
ρίχνω στάχτη μες τα μάτια
και αράζω παρακεί

Μια ζωή στο ρίσκο

να ποντάρω στη στιγμή
μια ζωή στη συνοικία, σ' ένα τοίχο
να ζωγραφίζω ένα γιατί





ΥΓ: Ένας μήνας... 13/4/2010 - Σαν ψέμα.


...

Related Posts with Thumbnails