22 Ιουν 2010

Μάνος Ξυδούς: Εθνική Ελλάδος...

...





Ο Όττο Ρεχάγκελ, Γερμανός προπονητής που δύσκολα του έπαιρνες λέξεις από το στόμα του. όταν ήρθε να δουλέψει στην Ελλάδα κατάλαβε γρήγορα ότι δεν θα φτιάξει ομάδα γυρίζοντας τα κλαμπ της παραλιακής να μαζέψει παίκτες τα χαράματα, αλλά ότι έπρεπε να επιβάλλει πειθαρχία, λέξη άγνωστη για μας. Δεν ήταν τυχαίος ο άνθρωπος, όπως τον παρουσίαζαν παιδάκια που αυτοχαρακτηρίστηκαν δημοσιογράφοι σε μια βραδιά.
Δουλεύοντας στην Γερμανία είχε κάνει ποδοσφαιρικά «θαύματα», άγνωστα στους ντόπιους κάφρους. Παίρνοντας μια ομάδα –σαν τον Πιερικό– την Κάιζερσλάουντερν, που παράπαιε στη Β' Εθνική, κατάφερε να την ανεβάσει στην Α' και την ίδια ακριβώς χρονιά να πάρει το πρωτάθλημα στην Γερμανία. Μήπως λέει τίποτα το
γεγονός ότι αυτός ανέδειξε παίκτες πιτσιρικάδες, όπως ο Μπάλακ και ο Κλοζέ;


Μήπως επίσης λέει τίποτα το γεγονός ότι δουλεύονται σε μια άλλη μικρή ομάδα του Βορρά, την Βέρντερ Βρέμης, κατάφερε να την κάνει κυπελλούχο Ευρώπης και να της χαρίσει μεγάλο κομμάτι από την σημερινή της αίγλη; Αυτά βέβαια δεν είναι πράγματα προς μελέτη από τους γλείφτες του Κόκκαλη ή του Βαρδινογιάννη ή των μεγάλων πολιτικών σωτήρων.



Όταν βέβαια ο άνθρωπος πήρε το πανευρωπαϊκό με την Ελλάδα,τότε όλοι οι ρουφιάνοι άλλαξαν πλεύση και άρχισαν τις κολακείες. Αυτός τότε δεν μάσησε. Προχώρησε όπως θεωρούσε σωστό. Όταν δουλεύεις κάνεις λάθη.(...)
Αν αποτύχουμε θα πέσουν απάνω του να τον σταυρώσουν. Ας του ευχηθούμε όλα να πάνε καλά και να επαναλάβουμε αυτό που είχε πει κάποτε: «Στους προπονητές πρέπει να φτιάχνουμε χάλκινα αγάλματα, για να καίγονται εύκολα».


Μάνος Ξυδούς-Βραχνή φυσαρμόνικα-21-3-2008









Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα, όσο και αν προσπαθεί ο μπαρμπα - Ρεχάγκελ. Μάλλον τον αφομοιώσαμε μετά από τόσα χρόνια. Ποιο εθνόσημο και βλακείες. Το σήμα του χορηγού πρέπει να φαίνεται σε κάθε ευκαιρία. Αυτό είναι που θα φέρει τ' ακριβά αυτοκίνητα, τις μεγάλες επενδύσεις τη καταξίωση στην καλή κοινωνία της Μυκόνου, κ.λ.π.
Βρε, διαφημίστε, ό,τι θέλετε και πάρτε τα δικαιώματα σας και μερικές φορές τ' αξίζετε, αλλά όχι μαζί με το εθνόσημο. Δεν είναι θέμα εθνικισμού ή πατριωτισμού, είναι θέμα αισθητικής, αλλά αυτή δεν συνίσταται στα σκυλομάγαζα.
Το 2004 η Ελλάδα έκανε το θαύμα, γιατί βασίστηκε σε μια αρχή: πειθαρχία. Κανείς δε ζήτησε αυτό να επαναληφθεί. Όμως, οι «σηκωμένες» μύτες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια αποτυχία, είναι ότι χειρότερο.



Κάποιος Άγγλος στα τέλη της δεκαετίας του '70, το 'χε πει: «Θέλεις να μάθεις την πραγματική κατάσταση μιας χώρας; Ανάλυσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή άκουσε για μια ώρα έναν εμπορικό σταθμό ραδιοφώνου και τότε να' σαι σίγουρος, θα τα ξέρεις όλα». Μια είδηση εξαφανίζει μία άλλη. Όπως εξυπηρετεί κι όταν εξυπηρετεί. Γι' αυτό σου λέω, πάρε τη μηχανούλα σου, φόρτωσε πίσω και τη δικιά σου. Βάλ' της κράνος με το ζόρι κι ας χαλάσουν τα μαλλιά της και βουρ ελεύθερη βόλτα στο δρόμο των πραγματικών ονείρων. Όλα θα' ναι κει και θα περιμένουν.


Μάνος Ξυδούς-Βραχνή φυσαρμόνικα-12/7/2008












Και γιατί ρε Γιώργο να πάω στη καφετέρια; Ν' ακούσω τον κάθε μαλάκα να βρίζει το Ρεχάγκελ για τα άσχημα αποτελέσματα. Εντάξει ένα γερασμένο κράτος είμαστε με γέρους πολιτικούς, γέρους καλλιτέχνες, γέρους, γέρους γενικά που κάνουν κουμάντο (αυτό πειράζει κι όχι ο προσδιορισμός). Έ, γέρασε και η Εθνική. Τι θα κάνουμε θα τους σκοτώσουμε; Ας τους χειροκροτήσουμε κι ας πάνε στο καλό με υγεία. Τι να σου πω, ρε Γιωργάκη, έπρεπε να πατήσεις πόδι ν' αγωνιστεί ο Νίνης. Ξέρεις τον ζητάει η μισή Ευρώπη, αλλά εδώ δεν τον βάζουν να παίξει μήπως τρελαθεί.

Μάνος Ξυδούς-Βραχνή φυσαρμόνικα-27/6/2008







Related Posts with Thumbnails