11 Ιουν 2010

Mάνος Ξυδούς και Πάνος Κατσιμίχας

...
... 

...




1976:  Η πρώτη κρούση σε δισκογραφική εταιρία , με τα "Ζεστά Ποτά" ολοκληρωμένα , εκτός από δύο κομμάτια . "Μαζί με τον Νίκο Αντύπα , τον ντράμερ και σήμερα σύνθετη , πήγαμε στον Αχιλλέα Θεοφίλου και του δώσαμε να ακούσει τα "Ζεστά Ποτά" , θυμάται ο Χάρης και συνεχίζει : "Σε μια στιγμή μας λέει , "Συγγνώμη αλλά έχει έρθει η Δήμητρα Γαλάνη από Αμερική και πρέπει να την δω για λίγο". Φεύγει και δεν ... ξαναγύρισε . Μισή ώρα αργότερα μου λέει ο Νίκος " Πάμε , δεν θα ξανάρθει" .
Ο Πάνος συμμετέχει στην παράσταση των "Αχαρνών" του Διονύση Σαββόπουλου , στην Πλάκα .
...

1977: Ο Πάνος πηγαίνει τα ίδια τραγούδια, στην τότε Columbia. Η εταιρία επισήμως δεν ενδιαφέρεται.  Μόνον ένας κατώτερος υπάλληλος , ονόματι ... Μάνος Ξυδούς, του λέει : "Αμα ήτανε στο χέρι μου , θα τα 'βγαζα δίσκο αύριο το πρωί!"


Έπρεπε να έρθει το 1985 και η τεράστια επιμονή του Μανώλη Ρασούλη, που ανέλαβε παραγωγός, για να κυκλοφορήσει ένας εμβληματικός δίσκος όπως τα "Ζεστά ποτά". Στο σημείωμα του δίσκου οι αδερφοί Κατσιμίχα αναφέρουν ότι ο "Φάνης", ένα από τα πιο σπουδαία τραγούδια του δίσκου και ίσως η πιο δυνατή στιγμή του, είναι αφιερωμένος σε κάποιον Μάνο Ξυδούς. Οι περισσότεροι ίσως μάθαιναν αυτό το όνομα για πρώτη φορά τότε. Ήταν ο κατώτερος υπάλληλος που είχε συναντήσει ο Πάνος στους διαδρόμους της Columbia... Κλητήρας τότε στη δισκογραφική ο Μάνος Ξυδούς ή "το παιδί για τα θελήματα" όπως έλεγε ο ίδιος, σίγουρα δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί την πορεία που θα χάραζε μετέπειτα στο ελληνικό τραγούδι.






 Γνωριστήκαμε πριν ...περίπου εικοσιπέντε χρόνια. Είχαν έρθει τα παιδιά με ένα demo από τα "Ζεστά ποτά" στη τότε Columbia όπου εγώ δούλευα. Το συμβούλιο της εταιρείας απέρριψε το demo και πρέπει να σου πω ότι ο δίσκος αυτός βγήκε κάποια χρόνια αργότερα από την ίδια εταιρεία, με πρωτοβουλία του Ρασούλη, ο οποίος απαίτησε να γίνει ο δίσκος των παιδιών, διαφορετικά δεν θα έβγαζε και ο ίδιος δισκογραφική δουλειά!
Κάπως έτσι γνωριστήκαμε κι εμείς, αλλά τελικά διαπιστώσαμε ότι πηγαίναμε και στο ίδιο σχολείο στους Αγίους Αναργύρους. Και ευτυχώς υπάρχει μεταξύ μας μέχρι και σήμερα μια πολύ δυνατή φιλία. Πράγμα πολύ δύσκολο για τον χώρο μας.

Μάνος Ξυδούς - Συνέντευξη στη Γιώτα Γεωργουλέα




Όσον αφορά το «Μέχρι να πάρεις παγωτό σε βρίσκει ο χειμώνας», η συμμετοχή μου είναι μόνο 20%. Ο δίσκος ανήκει 80% στον Πάνο Κατσιμίχα, εγώ πάλι εμπλέκομαι στην παραγωγή.  

Μάνος Ξυδούς





 


Τον τελευταίο καιρό συνεργάζεστε τόσο στη δισκογραφία, όσο και στις συναυλίες, με τον Πάνο Κατσιμίχα. Μια μεγάλη φιλία είναι στάνταρ παράγοντας και για μια επαγγελματική συνεργασία;
 
Με τον Πάνο γνωριζόμαστε από το 1974, είναι πολύ παλιά ιστορία. Στον χώρο αυτό είναι δύσκολο να κρατήσεις πραγματικές φιλίες, άλλο ο γνωστός και άλλο ο φίλος, που θα πάρει να σε ρωτήσει αν είσαι καλά ή χρειάζεσαι κάτι. Τα ακούσματα μας ήταν και είναι τα ίδια, καθώς και η αισθητική αντίληψη.
Μάνος Ξυδούς - Συνέντευξη στον Bosco 



Ο Πάνος Κατσιμίχας συμμετέχει σχεδόν σε όλη την προσωπική σας δισκογραφία. Αυτό δεν έχει κάτι από καλλιτεχνική εμμονή;

Αυτό είναι φιλία. Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια με τον Πάνο. Μην ξεχνάς πως το 1993, που κάναμε το «Ασ’ τη να λέει» με τον Βασίλη Καρρά, πολλοί μας χαρακτήρισαν ως τους καινούργιους σκύλους. Δεν μιλήσαμε, δεν είπαμε τίποτα, όμως αυτή ήταν μία στάμπα που τουλάχιστον για εκείνη την εποχή λειτουργούσε πάρα πολύ αρνητικά. Εκεί μπήκαν οι Κατσιμιχαίοι, που τότε βρίσκονταν στην κορυφή της πυραμίδας, βάζοντας πλάτη. Παρά τις διαφωνίες με την εταιρία τους. Δεν ξέρεις πόσο βοήθησε τους Πυξ Λαξ αυτή η ενέργεια κι αυτό δεν το ξεχνάμε. Επίσης η άποψή τους μετρά, τους εμπιστεύομαι. Κυρίως όταν στους δίσκους μου κάνω εγώ την παραγωγή, χρειάζομαι τις συμβουλές κάποιου που είναι κατά κάποιον τρόπο απ’ έξω. Αν λοιπόν δεν συνεργαστείς με τους κοντινούς σου ανθρώπους με ποιον θα συνεργαστείς; Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με τον Πάνο.


Μάνος Ξυδούς-"Δίφωνο" Νοέμβριος 2008



 ...

Related Posts with Thumbnails