21 Ιουν 2010

Mάνος Ξυδούς: Καλοκαιρινό στοίχημα

...









Και να λοιπόν που χωρίς να πάρουμε είδηση, ξανάρθε το καλοκαίρι. «Το καλοκαιράκι», όπως συνηθίζεται στα νέα ελληνικά. Αυτό που θα γιατρέψει τις πληγές του χειμώνα και θα διώξει και το κρύο, όπως λένε κι οι γυναίκες. Λες κι εδώ κάνει ποτέ κρύο. 

Τέλος πάντων, δε θα πάει χαμένος ο κόπος που έκαναν στα γυμναστήρια, τώρα θα φανεί το κορμί, αφού θα τα πετάξουμε όλα έξω. Και βουρ για τις παραλίες. Έχουμε πολλές και κυρίως καθαρές, όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλήθεια, που να κάνει μπάνιο ο Άγγλος; Στις ακτές του Ατλαντικού: απόκρημνες παγωμένες και βρώμικες. Οι Γερμανοί στα λιμάνια της Βόρειας θάλασσας; Παγώνω μόνο που τ' ακούω. Οι Γάλλοι στην Κυανή Ακτή; Ας είμαστε σοβαροί. Όλοι εδώ θέλουν να έρθουν. Τρώνε στη μάπα και τη γκρίζα διαφήμιση για special αργίες, που γίνονται το καλοκαίρι στην Ελλάδα κι όλα καλά. 

Χαράματα έχω δει να μαζεύουν τα κορίτσια με οικοδομικά καρότσια, λιώμα από τις ευγενικές δωρεάν «μπόμπες». Εντάξει, εντάξει όλα καλά, αλλά το όργιο είναι αρχαία ελληνική εφεύρεση και ίδια λέξη σ' όλες σχεδόν τις μεγάλες γλώσσες του πλανήτη. Είχαν βρει και θεούς που το προστάτευαν, ώστε να δείχνουν ότι είναι απαλλαγμένοι από την αμαρτία. Ναι μεν το κάνω, αλλά ο νόμος με προστατεύει. Μεγάλα μυαλά οι αρχαίοι. Είχαν doctora στην υποκρισία.
Άλλη μια λέξη ίδια σ' όλες σχεδόν τις μεγάλες γλώσσες του πλανήτη. 

Σήμερα, επιβεβαιώνονται πανηγυρικά στον αιώνα της Υποκρισίας. Συμβούλια και δώσ' του συμβούλια των πλανηταρχών για την πείνα, την έλλειψη νερού, την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα μηδέν. Η κώφωση είναι της μόδας. Ο καθένας μας ακούει μόνο τον εαυτό του και τίποτα άλλο. 

Καλοκαίρι λοιπόν ξανά. Τα γραφεία στοιχημάτων δέχονται στοιχήματα για το πόσες φωτιές θα έχουμε, τι ανεμοστρόβιλους, τι καταστροφές και όλα τα συναφή. Για να δούμε, θα πεισθούμε να κόψουμε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους; Χλωμό το βλέπω.

Σκληρός αντίπαλος οι αρχιπαππάδες. Δεν παίζονται. Δέκα στα ένδεκα πρωταθλήματα σαν τον Ολυμπιακό. Βάζουν- βγάζουν κυβερνήσεις. Μόνο στην υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα διεκδικούν πάρκο οχτώ χιλιάδων στρεμμάτων που πήραν από τους Τούρκους. Πώς τα πήραν, δηλαδή, πληρώνοντας; Ή οι Τούρκοι κατακτητές ήθελαν να γίνουν ορθόδοξοι; 

Μήπως, λέμε, μήπως τα πήραν έναντι καλών υπηρεσιών προς το σουλτάνο; Και για καθίστε ρε μάγκες, πότε ο Χριστός μίλησε για εκκλησιαστική περιουσία. Αυτός που έχει δύο πουκάμισα να δίνει το ένα; Δεν παίζονται. Τώρα έχουν συμμαχήσει με τους Ζορρό να μας ευλογήσουν να κάνουμε γιούρια στα Σκόπια. Ουφ, κουράστηκα ξανά λόγω ηλικίας. Ευτυχώς, αρχίζει το έκτο. Καλή τύχη παιδιά.


Μάνος Ξυδούς - Bραχνή φυσαρμόνικα - 7/6/2008




ΥΓ: "Είναι ωραία η θάλασσα γιατί κινείται πάντα.." Μέλυδρον. Ληξούρι. 1999. Φορώντας ανάποδα την μπλούζα σου, γελάς.. 


...

Related Posts with Thumbnails