25 Ιουν 2010

Mάνος Ξυδούς: Σε πρώτο πρόσωπο...

...

 






...





Αγαπημένη σου συνήθεια;

 
Μάνος Ξυδούς: ...Να περπατάω!! Και να ακούω αθλητικές εκπομπές (σημ. Είναι Παναθηναϊκός)




Για ποιο τραγούδι σου αισθάνεσαι «υπερήφανος»;
 
Να σου πω την αλήθεια, έχω το κόμπλεξ των μουσικών που απορρίπτουν τα τραγούδια από τη στιγμή που θα εκδοθούν. Πάντα μ’ αρέσει να ακούω τα τραγούδια άλλων. Αν ακούω δικό μου τραγούδι στο ραδιόφωνο αλλάζω σταθμό, αυτός είμαι



 Πολλές φορές ακούω δυο δικά μου κομμάτια και μουσικά φαντάζουν όμοια. Όταν μπει όμως ο λόγος, εκεί διαφέρουν ολοκληρωτικά. Ξέχωρα από αυτό όμως δεν μπορώ να κάτσω ήσυχος, να μην το παιδέψω το πράμα. Να μείνω σε μια μεριά και να μην κάνω τίποτα, αυτό δεν γίνεται.



Ο ίδιος θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου αισιόδοξο ή απαισιόδοξο σαν άνθρωπο;

Μάνος Ξυδούς: Ξέρεις, κάποτε ο Borges είχε πει: "Ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος, είναι ένας πάρα πολύ καλά πληροφορημένος απαισιόδοξος άνθρωπος". Κρύβει πολύ μεγάλη αλήθεια όλο αυτό. Άμα ξέρεις γιατί είσαι απαισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα να μεταβιβάσεις την κρυφή σου αισιοδοξία και στον άλλο και να βγει κάτι θετικό από όλο αυτό. Το άσχημο είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που θέλει να μας παρουσιάζει αυτόν που δεν ξέρει τι του γίνεται και απλά "χαχανίζει", ως αισιόδοξο που δήθεν διαθέτει χιούμορ...


Γενικά σαν άνθρωπος φοβάσαι τις αλλαγές;
 
Μάνος Ξυδούς: Δεν ξέρω αν τις φοβάμαι ή όχι. Γενικά πάντως αφήνω τα πράγματα να έρθουν από μόνα τους. Αν κάποιος συνειδητοποιήσει επάνω μου μια αλλαγή, εγώ δεν ξέρω αν τόσο εύκολα μπορώ να την δω στον εαυτό μου. Άλλωστε γι' αυτό είμαστε άνθρωποι, για να μπορούμε να αλλάζουμε, να πηγαίνουμε ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω, να βλέπουμε τυχόν λάθη μας, να παίρνουμε δύναμη και ώθηση να πάμε και πάλι ένα βήμα παραπέρα... Ευπρόσδεκτες οι αλλαγές αρκεί να έχουν κάποια ουσία. Να μην γίνονται για το "δήθεν" ή γιατί το επιβάλλει η μόδα.


Εσένα τι σε κρατάει "προσγειωμένο" στη γη;
 
Μάνος Ξυδούς: Φοβάμαι τα ύψη (γέλια). Τρέμω τα αεροπλάνα... Όλα ξεκινάνε από τις ανάγκες που χτίζει ο καθένας για τον εαυτό του. Άμα πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να ζήσουμε με απλά πράγματα, όλα είναι μια χαρά.




Πιστεύεις στον Θεό;
 
Μάνος Ξυδούς: Πιστεύω ότι ο Θεός βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο. Όπως υπάρχει το "καλό" μέσα μας, υπάρχει και το "κακό". Έχουμε ανάγκη ως άνθρωποι να πιαστούμε από κάπου και να πάρουμε δύναμη σε μια δύσκολη στιγμή. Αυτό είναι ο Θεός. Δεν είναι τίποτα δύσκολες φιλοσοφικές έννοιες.


Πόσο μοναχικός τύπος είστε;
 
Ολοι μας δεν είμαστε; Μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε. Σημασία έχει το ταξίδι, από την μια τελεία στην άλλη. Από αυτή την έννοια κανείς δεν είναι μοναχικός και όλοι είμαστε.






Related Posts with Thumbnails