9 Οκτ 2010

Μάνος Ξυδούς: Κυριακή πρωί...

..
....
..
Κυριακή πρωί. Οι εφημερίδες έχουν βγει και μοιάζουν σαν παιχνίδια~ πλαστική σακούλα, DVD σε πλαστική θήκη, ατελείωτο χαρτομάνι, διαφημιστικό, από κατσαρόλες μέχρι πιζάμες, από ποίηση μέχρι trendy απόψεις, που σε λίγο θα καταλήξουν στα σκουπίδια μέσα σε άλλες πλαστικές σακούλες. Είναι της μόδας οι αναφορές στη σωτηρία της φύσης, αλλά κανείς μας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Από διαπιστώσεις σκίζουμε, στην πράξη το γνωστό και ελληνικότατο: «Δεν Βαριέσαι...».
Στα ψιλά υπάρχει η είδηση της τιμωρίας της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την κακή διαχείριση των τοξικών αποβλήτων. Και τι έγινε; Πρώτη φορά είναι; Εδώ υπάρχουν τόσο σοβαρά πράγματα, όπως οικογενειακές κόντρες επωνύμων, εξώγαμα, οικιακά φίδια και σαύρες, πόλεμοι εκδοτικών συμφερόντων. Θα τ’ αφήσουμε όλα αυτά για ν’ ασχοληθούμε με τα μηδαμινά θέματα του περιβάλλοντος; Εμείς θέλουμε λεφτά, λεφτά, λεφτά, άσχετα αν πολλές φορές δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε.
Στην Αθήνα κάποτε κυλούσαν ποτάμια, παραπόταμοι και ρυάκια. Σήμερα βλέπεις το μικρό ανοιχτό κομμάτι του Κηφισού να κατεβάζει κοκκινοκίτρινο νερό από τα απόβλητα των βιομηχανιών. Και αυτό εμείς το λέμε πολιτισμό. Για τα μάτια του κόσμου μερικοί κοιλαράδες θα εξαγγείλουν μέτρα, θα αισθανθούν μεγάλοι από το χειροκρότημα άλλων κοιλαράδων και μετά όλοι μαζί θα χλαπακιάζουν κοψίδια και αγριογούρουνα ευτυχισμένοι. Τα παιδάκια όμως θα εξακολουθήσουν να μεγαλώνουν με αναπνευστικά προβλήματα και με ασθένειες που όλο και πληθαίνουν.
Και τι έγινε; Τα παιδάκια θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας ελεύθερες τις μαμάδες να παρακολουθούν στην τηλεόραση κουτσομπολιά από το πρωί ως το απόγευμα. Και οι μπαμπάδες να κυνηγούν με μανία το αμερικάνικο όνειρο.
Σιγά τώρα μη διαβάσει κανείς την πρόταση του Δήμου της Αθήνας για πράσινο στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Εδώ για να βαφτεί μια πολυκατοικία πρέπει να γίνουν εκατό συνελεύσεις και άκρη δεν βγαίνει. Όλοι προτιμάμε να μένουμε στη μούχλα της υγρασίας. Προπάντων μην πάθει τίποτα το αυτοκίνητο, γιατί χωρίς αυτό δεν γίνεται δουλειά. Υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται πότε θα επιβληθούν νέα μέτρα κυκλοφορίας, μπας και βρούνε δικαιολογία για ν’ αγοράσουν καινούριο. Έλα, μωρέ, εμείς θ’ αλλάξουμε τα πράγματα; Ας το κάνουν κάποιοι άλλοι.
Ας ελπίσουμε ότι οι νεώτερες γενιές θα κάνουν κάτι καλύτερο από εμάς. Εξάλλου, απ’ ό,τι φαίνεται έχει έρθει η ώρα που θα πρέπει εμείς να τους δώσουμε επιτέλους το λόγο.Μάνος Ξυδούς-Βραχνή φυσαρμόνικα- 21/2/2008 
..
..
..
..
.. 
..

Related Posts with Thumbnails