4 Μαρ 2011

Φανέρωσε μου τη μάσκα που κρύβεις..

..
..
..
..
Θυμάμαι τα παλιά χρόνια τις Απόκριες. Ήταν και τότε η χαρά των μικρών παιδιών. Τότε τις στολές τις είχαν τα φωτογραφεία και τις νοίκιαζαν στους μικρούς πελάτες για μία, δύο ή και περισσότερες μέρες. Η ποικιλία που υπήρχε ήταν μεγάλη για την εποχή –μικρή για σήμερα. 

Η εποχή ακολουθούσε τους ήρωες του τότε κινηματογράφου: κάου-μπόυς-Ινδιάνους-Ρομπέν των Δασών, Σαρλώ, Χιονάτη, Βλάχα και, η πιο εμπορική, Τσολιάς. Ποιος πατέρας σήμερα θα έντυνε το παιδί του τσολιά με ευχαρίστηση; Προτιμάμε να μας οδηγούν τα παιδιά σε μασκοφόρους εκδικητές, αμερικάνικης κυρίως προέλευσης. Λες και τότε ήταν αλλιώς. Ο καλός αγράμματος κάου-μπόυ θεωρούσε δίκαιο να εξολοθρεύει τους κακούς Ινδιάνους γιατί δεν του παραχωρούσαν τη γη τους. Αυτό βλέπαμε στα ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για την ηλικία μας έργα, αυτά αντιγράφαμε. Η φαντασία μας μάς πήγαινε μακριά και καμαρώναμε σαν τον Μπάφαλο Μπιλ, έχοντας στα χέρια τα εξάσφαιρα.


Κλικ, η μηχανή του επαγγελματία φωτογράφου, και η πόζα απαθανατιζόταν. Οι πιο πολλοί ενήλικες, μεσήλικες κ.λπ. σήμερα τις φυλάμε ακόμα και τις δείχνουμε στα παιδιά μας. Τα ίδια κάναμε κι εμείς. 


Από άλλους μασκαράδες κινδυνεύουν τα παιδιά. Από αυτούς που μασκαρεύονται με κουστούμια και γραβάτες, ρίχνουν μοντέρνο βάψιμο στα μαλλιά, κόντρα ξύρισμα και, γεμάτοι τουπέ που τους δίνει η κάθε εξουσία, το παίζουν σωτήρες.


Είναι αυτοί που τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ στις τηλεοράσεις σε στημένους τσακωμούς, για να εξαγγείλουν μέτρα για τη Νέα Γενιά, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο σε παραπήγματα, σε μισογκρεμισμένα κτίρια ή σε κτίρια πάνω από βενζινάδικο. Είναι αυτοί που βγάζουν εξαγγελίες για τα καμένα δάση και μετά κάνουν νόμιμες τις αυθαίρετες βίλες των υποστηρικτών τους.


Με όλους αυτούς τους ντεμέκ μασκαράδες, έχω την αίσθηση ότι είμαι σε κακό αποκριάτικο πάρτυ, όλες τις μέρες του χρόνου.


Έχει χαθεί, βλέπετε, ο Βάκχος και η παρέα του, ο Διόνυσος και όλα αυτά τα καλά παιδιά, που κυνηγούσαν τις γυναίκες ξαναμμένοι. Όλοι την περίοδο αυτή μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν, κάτι σαν το βραζιλιάνικο καρναβάλι, όπου όλα επιτρέπονται. Ακόμα και να ονειρεύεσαι.



Μάνος Ξυδούς-Βραχνή φυσαρμόνικα-7-3-2008
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

Related Posts with Thumbnails