20 Απρ 2012

Σινεμά ο Παράδεισος: ΣΤ' Μέρος

..
..
..
..
..
"Από τους πιο τολμηρούς και εμπνευσμένους σύγχρονους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, ο Lech Majewski καταφέρνει να μεταφράσει τον πίνακα σε κινηματογραφική εικόνα, ώστε να παρακολουθούμε τον πίνακα την ώρα της δημιουργίας του. Ταυτόχρονα, συνδέει τη δημιουργία του πίνακα με τα τραγικά γεγονότα της εποχής, καθώς οι Ισπανοί καταπνίγουν αιματηρά την άνοδο του προτεσταντισμού στις Κάτω Χώρες. Άνθρωποι κατηγορούνταν ως αιρετικοί, σταυρώνονταν, γυναίκες θάβονταν ζωντανές… Εφιαλτικά γεγονότα, τα οποία ζούσε από κοντά ο ζωγράφος, και για τα οποία βρίσκει την ευκαιρία να κάνει ένα σχόλιο στον πίνακά του. Ο Majewski, με κοντινά πλάνα στους ήρωες της ταινίας του, που θυμίζουν Αναγέννηση, δημιουργεί ένα αντίστοιχο του πίνακα".

Lech Majewski -The Mill and The Cross


..
..

..
..
..


"Οι δημιουργίες μου απευθύνονται στην ανθρώπινη ψυχή. Μια ταινία είναι ένα αδιάκοπο ρεύμα. Για μένα, η έκφραση λυρικών συναισθημάτων μέσα από την μουσική, έχει την μεγαλύτερη σημασία. Οι εικόνες είναι τα πόδια της ταινίας, η μουσική όμως είναι η ψυχή της. Θέλω η ταινία να είναι απαλή, όμορφη, λυρική, να μείνει στην μνήμη των θεατών, αυτός είναι ο σκοπός μου. Μπορείτε να δείτε ένα αληθινό όνειρο, και να το δείτε ξανά, γιατί είναι ένα όνειρο αποτυπωμένο στο φιλμ".

Aleksandr Sokurov-Russian Ark

..
..


..
..
..
"Χωρίς καμία παραχώρηση στις πεποιθήσεις του, ο Godard θα αποκαλύψει το μυστικό: δεν τα έχουμε δει όλα, έχουμε δει μόνο όλα όσα μας επιτρέπει η βιομηχανία της κουλτούρας. Έτσι, αντιμέτωποι με ένα ατόφιο δείγμα "αυτόνομης τέχνης", κατά τον ορισμό του Αντόρνο, η απόρριψη είναι η πιο ανώδυνη λύση. Αυτή απαλύνει την αμηχανία μας απέναντι σε ένα έργο απελευθερωμένο από την παραδοσιακή αισθητική, την αστική ιδεολογία και τις απαιτήσεις της εμπορικής αγοράς".

Jean-Luc Godard-Socialism
..
..
..
..
..
..
..
..
..

Related Posts with Thumbnails